Bakıcı Seçimi: Çocuk İçin Bakıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bir anne ve babanın en kıymetlisidir evladı. Doğal olarak onu kime ya da kimlere emanet edeceğini iyi değerlendirmeli, bebek ya da çocuk için kendisine yardımcı birini seçerken çok dikkatli davranılmalıdır…
Bir anne ve babanın en kıymetlisidir evladı… Doğal olarak onu kime ya da kimlere emanet edeceğini iyi değerlendirmeli, bebek ya da çocuk için kendisine yardımcı birini seçerken çok dikkatli davranılmalıdır.
Günümüzde pek çok anne baba iş hayatının içinde olmak zorunluluğunda… İşte bu zorunluluktan ötürü ailenin yeni ferdi bebek ya da yetişme çağındaki çocuklar ise bakıcı ya da yardımcılarla büyümek, büyütülmek durumunda kalıyor. Çocuk karakterinin şekillenmeye başladığı, gelişim içinde olduğu dönemde ona refakatçilik edecek kişiyi seçerken çok dikkatli olmak gerekiyor. Peki, çocuklar için bakıcı seçerken nelere dikkat edilmeli? Bir bakıcıda hangi özelliklerin bulunması önemsenmelidir.
Çocuğun gelişiminin söz konusu olduğu dönemde seçilecek bakıcının mutlaka sevecen ve konuşkan yapıda olması gerekir. Çocuğun zihinsel gelişiminin sağlıklı gelişmesinin temel unsuru onunla kurulan iletişimde gizlidir. Seçeceğiniz bakıcının, sözel iletişim yönü kuvvetli olmalıdır. Ayrıca çocuk ile ortak dili konuşuyor olması da önemlidir. Yabancı uyruklu bakıcılar gelişme döneminde tercih edilmemelidir.
Çocuğunuzu emanet edeceğiniz bakıcının sevecen bir yapıda olması önemlidir demiştim. Buradaki sevecenlikten kasıt bakıcının ikide bir çocuğu öpmesi, sarılması demek değil. Bakıcının sevecenliği çocuk ile geçirdiği zamanın kalitesi ile ölçümlenmelidir. Örneğin bakıcınız ya da bakıcı adayınız çocuk ile oyunlar oynuyor, temel ihtiyaçlarının karşılanması noktasında gereken sabır ile hareket edebiliyor mu? Eğer yanıtınız “evet” ise bakıcınız ana kurallardan birinde olumlu sonuç vermekte demektir.
Bakıcınız sakin ve sabırlı bir yaradılışta mı? Depresif karakterlerin, karakter yapıları çocuğa da sirayet eder. Bu nedenle seçeceğiniz bakıcının depresif olmadığından emin olun.
Bakıcı adayları ile görüşmeye başladığınızda ilk kural bakıcının sizinle diyalog kurup kuramadığına bakmak olmalıdır. Eğer sizinle iletişim kurmakta zorlanıyor ise çocuğunuzla nasıl iletişim kurabilir? Görüşmeler esnasında bakıcı adayının duygu ve düşüncelerini doğru şekilde aktarması, aktarmaya çalışması sizin için bir artı kriter olmalıdır. Duygular, günlük iletişimin mihenk taşıdır ve bunun dillendirilmesi çocuk gelişimi üzerinde olumlu etki eder. Bu şekilde konuşan biri aynı tarzı çocuğunuzun yanında da sergileyecek demektir.
Bakıcı seçmeden evvel bir bakıcıdan beklentinizin ne olduğunun tarafınızca belirlenmesi önemlidir. Bu arayıştaki pek çok ebeveyn yapılan görüşmelerde ne istediğini aslında kendisinin de bilmediği ortaya çıkmıştır. “Sadece çocuğum ile ilgilensin” ebeveynlerin en sık telaffuz ettikleri beklentidir ama tek başına bu beklenti yeterli değildir. “Hijyen”, “güvenlik”, “beslenme”, “otorite” gibi konulardaki beklentilerinizi önceden çalışmak ve görüşme sırasında dile getirmek sınırları belirlemek için önemlidir.
Öncelikleri belirlemek aynı zamanda görüşmekte olduğunuz bakıcı adaylarının sizde güven uyandırması açısından da önemlidir. Örneğin çocuk gelişimi sizin için öncelikli kriter ise ve bakıcı adayının bu alanda eğitim almamış ise bakıcının sahip olduğu referanslara bakmak, ailelerle görüşmek ve cevapların tarafınızca yeterli olması kaydı ile devam etmek gerekir.